2016. március 22., kedd

Painted Havirov

Painted Havirov

Révész László festő osztályának 5 hallgatója a pozsonyi, a prágai és a varsói képzőművészeti egyetem hallgatóival közös workshop keretében vesznek részt a csehországi Havirov pályaudvarának megmentését, újrahasznosítását célzó művészeti projektben.

A kiállítás, amelyen a Visegrádi Alap támogatásával létrejött eseményen született munkák lesznek láthatók, szombaton nyílik meg.

„Havirovot, Ostrava pihenővárosaként hozták létre az ötvenes években, elsősorban az ostravai fémgyárban dolgozó munkásoknak. A várost helyi építészek tervezték, faldíszein és ablakkarcain munkásjelenetek, a tereken szökőkutak, nőalakok. A víz, fő motívuma a városnak, számos szökőkútja mellett a szobrokon, az épületeken, freskókon is megjelenik.
A jelenlegi városvezetés azonban a műemlékvédelmi szabályokat megkerülve először a buszpályaudvart rombolta le, majd áthelyezte a szobrokat, beépítette a szökőkutakat, ősszel pedig veszélybe került a vasútállomás is.
Fiatal havirovi építészek, művészek, programszervezők azonban társadalmi megmozdulást, vitafórumokat és egy építészeti-művészeti programsorozatot indítottak a Visegrádi Alap támogatásával. (…).”

(Librarius, A Szerk.)

A most zajló Painted Havirov nemzetközi workshop a DÚL társadalmi-művészeti akció folytatásaként került megrendezésre.


Az MKE hallgatóit a Festő Tanszék művésztanára, Erdődy József Attila kísérte el a csehországi eseményre.

Nincsenek megjegyzések: