2016. május 8., vasárnap

A kálváriaépület megújulását a Szent Efrém Férfikar koncertjével ünnepli a Budapesti Városvédő Egyesület

Egy évtizede született újjá Budapest egyik legértékesebb barokk műemléke ‒ tíz éves évfordulóját ünnepli az Epreskerti Esték rendezvénysorozat

A kálváriaépület megújulását a Szent Efrém Férfikar koncertjével ünnepli a Budapesti Városvédő Egyesület május 12-én. Magyarország egyik legnépszerűbb vokális együttese Pünkösdi zenék a Nagyvilágból címmel ad ingyenes hangversenyt a Magyar Képzőművészeti Egyetemhez tartozó Epreskert autentikus miliőjében. Az esten afro-amerikai, arámi, arab, dél-afrikai sutu, görög, georgiai, latin, magyar, ószláv, román, spanyol és ukrán imák szólalnak meg.


Pest-Buda első kálváriáját az 1740-es években építették fel a józsefvárosi Kálvária téren. A kutatás mai álláspontja szerint a híres barokk mester, Mayerhoffer András alkotása. Ez a magyarországi, sőt közép-európai összehasonlításban is páratlannak mondható műemlék 1893-ban Stróbl Alajos kezdeményezésére került át, kövekre szétbontva, itt újra felállítva, az Epreskertbe. A kivételes értékű műemlék az ezredfordulóra a közeli végromlás állapotába jutott. Megmentését a Budapesti Városvédő Egyesület kezdeményezte, létrehozva 2002-ben a Barokk Kálváriákért Alapítványt. Az Egyesület szervezésében megtörtént a kálvária restaurálása, teljes rekonstrukciója. A munka és a megújításhoz szükséges mintegy százmillió forint előteremtése mintegy öt évig tartott. A fantasztikus értékű megújult barokk műemlék építményt 2006 húsvétjának vasárnapján vehette birtokba Budapest közönsége.

Az Epreskerti Esték ötlete abból a felismerésből született, hogy csak akkor van remény épen megmaradnia a műemléknek, ha kap valami olyasféle funkciót, amivel újra és újra fel lehet hívni a nagyközönség figyelmét rá. Az idén 10 éves rendezvénysorozat a szakrális művészetek bemutatkozásának fóruma lett. Az elmúlt évtizedben koncertek, kiállítások vagy színpadi produkciók alkalmával volt lehetősége Budapest közönségének a kálváriát megcsodálni.

Pünkösdi zenék a Nagyvilágból
Időpont: 2016. május 12., csütörtök 18:30
Helyszín: Epreskert, Szondi u. 71.
Közreműködik: Szent Efrém Férfikar
Művészeti vezető: Bubnó Tamás


További információ:


Surányi András                                                                               Csejdy Réka
                                                                                              Kommunikáció, sajtókapcsolatok
Budapesti Városvédő Egyesület                                      Magyar Képzőművészeti Egyetem

(+36) 20 431 6773                                                            (+36) 20 276 4390(+36) 1 666 2514
ajsuranyi@gmail.com                                                        csejdy.reka@mke.hu

Nincsenek megjegyzések: