2016. május 24., kedd

A Restaurátor Tanszék nemzetközi restaurátor konferencián vett részt Cambridge-ben

A Restaurátor Tanszék nemzetközi restaurátor konferencián vett részt Cambridge-ben
Hallgatóink nagy sikerrel szerepeltek

Az ENCoRE (European network for Conservation/Restoration Education, 1997 Drezda) áprilisban nemzetközi konferenciát szervezett Cambridge-ben Education and Research in Conservation-Restoration címmel. A konferencia különlegességét az adta, hogy a szervezet, melynek a Restaurátor Tanszék alapító tagja, ezúttal lehetőséget adott a tagegyetemek diákjainak posztereik bemutatására. A bemutatásra kerülő posztereket pályázat útján választotta ki a szervezet, amelyen az MKE Restaurátor Tanszékéről három poszter nyerte el a nemzetközi bemutatkozás lehetőségét: Sipos Tamás (témavezetője Kissné Bendefy Márta és Várfalvi Andrea)  posztere egy 18. századi női nyereg remek restaurálását mutatta be. Kóródi Katalin ésMárk Zsófia (témavezetője Bóna István és Kürtösi Brigitta) posztere a budai királyi palota tróntermének egyik, az 1950-es években leválasztott barokk freskójának a restaurálásáról szólt.Fekete Dóra, Fiam Judit, Mikó Edit és Tiszai Rebeka közösen készített posztere annak a kiemelkedő művészeti értéket képviselő 16. századi oltárképnek a restaurálásáról szólt, amelyen szeptember óta dolgozik a négy hallgató Görbe Katalin és Heitler András irányításával. Mindhárom poszter nagy elismerést aratott.
A konferencia első napján megtartott prezentációkon Fekete Dóra negyed éves restaurátor hallgató  személyesen is részt vett, és válaszolt a nem kevés számú érdeklődő kérdéseire.

A konferencia folytatásában a restaurátor képzés és a tudományos kutatás összefüggése volt a téma, melyen már csak oktatók vehettek részt. A Magyar Képzőművészeti Egyetemet Dr. habil. Bóna István DLA, a Restaurátor Tanszék Munkácsy- és Forster Gyula-díjas docense képviselte.

Nincsenek megjegyzések: