2017. május 3., szerda

AMADEUS


A Barcsay Teremben tegnap este megtartott megnyitón ünnepélyes keretek között kihirdették
a 2017. évi FUNDAMENTA  AMADEUS ALKOTÓI ÖSZTÖNDÍJPÁLYÁZAT, valamint a „Kisalkotói Ösztöndíj Pályázat”  nyerteseinek a nevét.
A FUNDAMENTA  AMADEUS Ösztöndíjpályázat jóvoltából a következő tanév során Kovács Tibor III-ad éves szobrász hallgató, valamint Székely Ian IV-ed éves festő hallgató részesül a havi 75.000 forint tanulmányi ösztöndíjban. A beadott pályamunkák közül 10 alkotást választott ki a szakmai zsűri, amelyek szintén bekerülnek az Fundamenta vállalati gyűjteménybe, és amelyek alkotói egyszeri, 125.000 Ft-os ösztöndíjat kapnak.

A  „Kisalkotói Ösztöndíj”-ban részesülő hallgatók:  
Devák Melinda, Fukui Ryu, Frenyó Júlia, Hajgató Terézia, Horváth Villő, Károlyi–Kiss Benedek, Koncz Gábor, Németh Richárd, Ranga Eszter, Üveges Mónika

A megnyitón Dr. Balogh Péter, az Amadeus Művészeti Alapítvány elnöke bemutatta a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. új elnök-vezérigazgatóját. Tátrai Bernadett január 1-jétől váltotta Dr. Gergely Károlyt ezen a poszton, aki a kortárs képzőművészettel mint a művészeti alapítvány kuratóriumi tagja tartja a jövőben a kapcsolatot. Bejelentette továbbá, hogy Tátrai Bernadett a Fundamenta új vezetőjeként folytatja az ösztöndíjpályázat támogatását, így az elkövetkezendő öt évben a program folytatása biztosított, ráadásul a következő évtől megemelt összegekkel.


A legrégebben működő és a később bekapcsolódott kizárólagos támogatóról elnevezett Fundamenta  Amadeus Alkotói Ösztöndíj 1999 óta évente kerül kiírásra a Magyar Képzőművészeti Egyetem festő és szobrász szakos hallgatói számára. Az idei tanévben 83 pályázó összesen 137 művet adott be, ami meggyőzően mutatja, hogy az Egyetem életében ez az egyik legtöbb diákot megmozgató alkotói pályázatról van szó.
A beérkezett pályamunkák elbírálásában mindig tekintélyes szakmai kör vesz részt, mely művészeti újságírókból, művészettörténészekből és az egyetem által delegált oktatókból áll. A zsűri tagjai ­ ̶  Aknai Katalin (Műértő), Dr. Balogh Péter (AMADEUS), Fehér Ildikó (MKE), Filp Csaba DLA (MKE), Dr. Gergely Károly (AMADEUS), Karmó Zoltán (MKE), Muladi Brigitta (Új Művészet), Tátrai Bernadett (Fundamenta), Topor Tünde (Art Magazin), Dr. Sturcz János (MKE), Százados László (MNG)  választották idén is ki azt a 60 pályaművet, amelyekkel ezen a kiállításon találkozhat a látogató.


A 2017-es Fundamenta-Amadeus ösztöndíjpályázat alapítói a nyertesekkel

Dr. Gergely Károly, Kovács Tibor, Dr. Balogh Péter, Tátrai Bernadett és Székely Ian


Nincsenek megjegyzések: